Böckelmanska gården
Böckelmanska gården, idag hem åt Skorpan bageri & café, är en liten röd stuga från 1700-talet belägen i det gamla trähusområdet Skata i Jakobstad. Gården har fått sitt namn efter sjökapten Carl-Fredrik Böckelman, som bodde här fram till sin död 1867. Eftersom han var ogift, flyttade hans brorsdotter, Sofie Maria Böckelman, in efter honom. Sofie blev känd för att undervisa stadens flickor och unga kvinnor i läsning och skrivning. Hennes skola tog över efter att fruntimmersskolan flyttat till Vasa, och det är troligt att undervisningen ägde rum i just Böckelmanska gården.
Husen vid Nålmakarfaret är några av de äldsta i Jakobstad. Efter den stora förstörelsen under Stora ofreden 1714 var Nålmakarfaret och hamngatan bland de första ställena som byggdes upp i ruinerna. Många av husen längs Hamngatan ersattes sedan av nyare byggnader, men husen i Nålmakarfaret bevarades, vilket gör att de är en generation äldre än sina grannar längs Hamngatan. Gamla gårdspapper visar att redan år 1780 beboddes Böckelmanska gården av Matts Manninen och Johan Tornberg.
Namnet Nålmakarfaret kommer troligen från Carl Wahlsteen, en nålmakare som flyttade in i Böckelmanska gården runt 1810. Han var inte ensam; flera nålmakare, krukmakare, skomakare och repslagare bodde i området, vilket ger en känsla av den yrkeskultur som präglade platsen. Bland de mera kända personerna som har bott i Nålmakarfaret återfinns nationalskalden Johan Ludvig Runebergs föräldrar. De bodde några år i Korken, numera sjöscouternas föreningshus. Det ”riktiga” Nålmakarfaret anses börja i gränden mellan Böckelmanska gården och Korken.
Loveret, namnet på gränden idag, har också en intressant historia. Namnet har troligen sitt ursprung i sjöfarten; när ett segelfartyg "lovar upp" i vind, stannar det, och Loveret syftar på den plats där båtar stannar, alltså lägger till i hamnen. Sjötullvaktmästaren Erik Hedström bodde i Korken och hade nära till jobbet vid sjötullen, som låg där Mariahemmet finns idag. Stora fartyg lade till i viken nedanför, medan mindre båtar fortsatte längre in i det som idag är Rapakanalen. På grund av landhöjningen ligger närmaste båthamn idag i det som är gamla hamn.
Under 1950-talet hotades Nålmakarfaret av rivningar när staden ville bygga nya höghus. Tack vare markägarnas motstånd och att tomterna var små och oregelbundna, blev det aldrig av. Istället blev många av de gamla stugorna kommunala hyresbostäder, vilket tyvärr gav området en slumstämpel.
I början av 1970-talet larmade museinämnden om att Nålmakarfaret höll på att förfalla. Böckelmanska gården stod tom och utsattes för inbrott och skadegörelse, Nämnden ansåg att denna historiskt betydelsefulla gård måste bevaras för att slå vakt om helheten i området. Böckelmanska gården och Korken hyrdes ut till sjöscouterna fram till år 1995, då staden beslutade att sälja alla fastigheter i området. Sjöscouterna valde att köpa Korken, medan Ulla och Timo Lehtinen köpte Böckelmanska gården. Efter en omfattande renovering öppnade de våren 1996 Antik Loveret här, som både café och antikhandel. Caféet drevs av paret under ett par år, medan antikhandeln fortsatte in på 2000-talet. Tack vare insatserna för att skydda gården har Böckelmanska gården och Nålmakarfaret idag en betydande och levande historia som speglar stadens utveckling genom åren.